A lean rendszerek bevezetése nem a gyorsaság, hanem a kitartás sportja. A jelenlegi felgyorsult világunkban szépen lassan hozzászoktunk ahhoz, hogy azonnali megoldásokat várunk el egy hiba kiküszöbölésére. Természetesen ez rendben is van olyan esetekben amikor már egy teljesen szabályozott és optimálisan működő lean folyamat vagy lean folyamatrendszerek egy részét szükséges csak fejleszteni ahhoz, hogy a hiba megszűnjön.

Azonban egy teljesen lean módszerektől mentes terület optimalizálása esetében sajnos az instant megoldásokra hiába várunk.

Lean rendszerek a kezdetektől

A lean rendszerek bevezetése például egy alapanyagraktárban vagy egy karbantartó helyiségben is mindenféle előzetes szabályozottság nélkül olyan, mint amikor meghúzzuk a kötött pulóver kilógó fonalát. Szépen lassan lefejtődik minden eddigi szépen kötött szál. Gyorsan rájövünk hogyha szép pulóvert szeretnénk tulajdonképpen előről kell kezdeni az egész pulóver kötését.

Ugyanígy van ez az előbb említett lean rendszerek esetében is. Nem elég csak rendet rakni a polcokon, vagy a szekrényekben. Ki kell dolgozni hozzá, hogy konkrétan mi szükséges a munkavégzéshez, és az hogyan jut oda és hogyan kezelhető pazarlások nélkül.

Az teljesen mindegy hol kezded el húzni a lógó szálat a pulóverből a vége mindig ugyanaz.

Ha biztosan működő lean rendszereket szeretnél, optimalizálni és szabályozni kell hozzá az alapokat képző folyamatokat és a hozzá kapcsolódó más területeket folyamatait is.

Amikor ez a helyzet realizálódik minden résztvevő számára jellemzően már türelmetlen a vállalat. Eredményeket akarnak, látható kézzel fogható eredményeket, és természetesen konkrétan kimutatható megspórolt összegeket.

A lean csapat ilyenkor egy furcsa tanácstalan állapotba kerül.  Már jó ideje keményen dolgozik és mindemelett már látja a sok kidolgozandó folyamatot, ezernyi lépést és kérdést, ami kell még a látható eredményekhez.

Az elmúlt pár évben elkezdtem jegyzetelni ennek a furcsa tanácstalan állapotnak a mondatait. Ezen mondatok humorával és elgondolkodtató jelentésével sikerült mindig átlendülnie a csapatnak a holtpontont.

Kulcsmondatok a lean rendszerek gyakorlati bevezetése közben

Megosztom veletek a legjobbakat:

Sorvezető magába roskadva csak annyit mondott:

Néha éjszakánként és ez egyre gyakoribb felsírok álmomban, ha a projekt eszembe jut.

Minőségbiztosítás vezetője lelkesítően fogalmazott:

Szereljük fel magunkat, aztán menjünk be a dzsungelbe.

Mire érkezett a válasz:

A végén majd ne felejtsed el mondani: JUMANJI

Fontos megemlíteni, hogy ebben az állapotban tonna számra fogy a csokoládé. Egyik HR vezető rendszeresen 2-3 db nagy Milka csokoládéval érkezett, és csak csendben megjegyezte:

Ez egy csokis nap.

Természetesen aztán sikerül eredményt produkálni, kézzel foghatót és költségesíthetőt. Ilyenkor érezhető a megkönnyebbülése a csapatnak. A csendes megkönnyebbülésben pedig a lean mérnök nehezen marad csendben:

Nagy lépés a vállalatnak, kis lépés a lean-nek.

Szemmel látható eredmények

Számomra ez az a pont többek között amiért szeretem a lean tanácsadói munkámat. Ezen pont után, már láthatóak a színkóddal ellátott, rendszer által működtetett raktárak, ahol már nem a szokásjog és egy ember tudása irányítja a raktári készletek mennyiségét.

A soron a lakaltos a gyártósor működéséért felelős és nem az alapanyagok rendelkezésre állásáért.

A termék nem atyáról fiúra szálló tudás alapján készül, hanem színes szépen kidolgozott munkautasítások által.

Mindenki tudja melyik eszköz hol van, és ahol a helye van ott pontosan az az eszköz van, amire szüksége van.

És hol a hiba a lean rendszerek bevezetésében? Meg kell érteni, hogy a jó munkához idő kell. Egy ház alapok nélkül csak falak és tető, ami nem időtálló. Inkább tartson az előkészítő háttérmunka tovább ahelyett, hogy újra csak pazarló folyamatokat hozzunk létre.