Önfejlesztés – a sikeres vállalkozás és a karrier kulcsa

Miért szükséges az önfejlesztés? Mi kell a folyamatos önfejlesztéshez?

A sikeres emberek jellemzője, hogy célokat tűznek ki az életükben és elkötelezik magukat mellettük. Úgy gondolják az, hogy sikeresek-e vagy sem, végső soron rajtuk múlik. Az új helyzetekben való megfelelés újabb képességeket, több tudást, jobb emberi tulajdonságokat igényel. Változni, fejlődni kell tehát. Ezért szükséges az önfejlesztés.

A legtöbb vállalkozó nagyon hamar szembesül azzal, hogy vállalkozónak lenni elsősorban életforma. Csak az teljesedik ki a vállalkozói létben, aki nem csak szakértelemben és üzleti készségekben fejlődik, hanem személyiségében, spiritualitásában is felnő a feladathoz. Ha ez nem történik meg, a vállalkozás fel fog őrölni téged, az egészséged és a magánéleted lesz ára az üzleti talpon maradásnak.

1) Az üzleti célok mellett személyes célokat is határozz meg

Amikor elindítod a saját vállalkozásod, szükséged van egy részletes üzleti tervre. Ez az előzetes célmeghatározás és piackutatás számos kockázati tényezőtől megóv téged. Amiről azonban már sokan nem beszélnek, hogy ugyanilyen fontos az egyéni célok kitűzése is.

Nem elég azt letisztáznod, hogy a vállalkozásod hogyan fog elindulni, fejlődni, milyen stratégia mentén építkezel. Meg kell határoznod azt is, hol tartasz most és hova szeretnél eljutni az elkövetkezendő időben, milyen életre vágysz, amiért hajlandó vagy kitartóan dolgozni. Ez olyan, mint egy térkép vagy GPS, ami folyamatosan emlékeztet, milyen úton kell haladnod.

Olyan célokat tűzz ki magad elé, amik izgatottsággal töltenek el, mikor rájuk gondolsz. Fontos, hogy olyan célokat fogalmazz meg, amikért kell egy kicsit nyújtózkodni, kelljen kilépni a komfortzónádból, mert akkor fogsz igazán fejlődni is.

2) Legyen napi rutinod az önfejlesztés

Azok a célok, amiket a jelenlegi képességeiddel, személyiségeddel képes vagy megvalósítani, azok már nem jelentenek számodra kihívást. Ezeket pipáld ki gyorsan és lépj tovább a nagyobb céljaidra.

Jó hír, hogy bármilyen képesség elsajátítható, csak meg kell fizetni az árát, ami leginkább szorgalomban, kitartásban és következetességben mérendő. Az önfejlesztés minden készséget illetően lehetséges. Ezt tekintsd motivációnak, mert ha meg tudod határozni ezeket a képességeket, akkor meg is tudod tervezni a megszerzésüket. Ez ad célt és irányt az önfejlesztésnek. Mindig van hova fejlődni, mindig van egy következő elérendő cél, és az egészben az út a legizgalmasabb.

Olvass rendszeresen üzleti könyveket, önfejlesztő könyveket, legyél nyitott és merülj el azokban a témákban is, amik szemmel nem láthatóak, ugyanakkor léteznek és működnek, ha hiszünk benne, ha nem (mint például a vonzás törvénye vagy a hitrendszered befolyása az életminőségedre). Járj el tréningekre, képzésekre mert ezek témától függetlenül építik a személyiségedet is. Tágítani az ismereteidet, tudatossá válni hatalmas előnyt jelent ebben az életben. És ha már az iskolában nem beszéltek ezekről, neked kell felfedezőkké válnunk. Ezért fontos az önfejlesztés.

3) Állj meg rendszeresen és reflektálj magadra

Ha naponta csak 10-20 percet szánsz arra, hogy megállj és magadra figyelj, sokkal könnyebben tudsz majd fókuszálni és priorizálni. Ha megtanulsz magadra koncentrálni, a feladataidra is jobban tudsz majd. Ha pedig megtanulod értelmezni az érzéseidet, hallgatni az intuícióidra, sokkal magabiztosabban fogsz élni és sokkal jobb döntéseket fogsz hozni.

Ebben a zajos világban különösen fontos, hogy néha “lekapcsold magunkról a külvilágot”, és befelé fordulj egy kicsit, mert ott egy olyan Éned vár rád, aki pontosan tudja, merre kell menned.

4) Tudatosítsd magadban az elért sikert – az önbizalom az önfejlesztés kenőolaja

Mindketten tudjuk, hogy jelentős munka áll mögötted. A szaktudásodat nem néhány nap alatt szerezted meg, a vállalkozásod nem magától épült fel, és az a sok pozitív ügyfél visszajelzés sem a véletlen műve. Ha bizonytalanná válsz abban, amit csinálsz, meríts erőt a korábbi eredményeidből, hogy tovább fejlődhess! Az önfejlesztésben fontos szempont a pozitív önértékelés – a visszatekintés ennek a pozitív énképnek ad alapot.

A pozitív visszajelzések hihetetlen energiát adnak. Ilyenkor érzed igazán, hogy jó az, amit csinálsz és másoknak ez mekkora érték. Hidd el a te szaktudásod is olyan értékkel bír, ami mások életét változtatja meg. Teljesen mindegy, milyen témában mozogsz, vannak, akik éppen arra a szaktudásra vágynak, ami benned van meg.

Az, aki ma vagy, odáig juttatott el, ahol most vagy. Az ahová tartasz, egy olyan személyiséget kíván, akivé még válnod kell. Tehát a céljaidtól a képességek hiánya választ el téged. Az önfejlesztés a kulcsa annak, hogy olyan személyiséggé válj, aki megfelel a jövő elvárásainak.



Tájékozódj gyorsabban a lehetőségekről! Vedd fel velünk a kapcsolatot és egy ingyenes fél órás online igényfelméréssel segítünk a tájékozódásban!

About Daróczi Zoltán

dr. Daróczi Zoltán 1998 óta tart vezetői és értékesítői tréningeket. Évente több tucat tréninget tart, így megbízható, rutinos tréner. A Győri Tréning vezető trénere.