Sóder módszer – ha valaki a „sódert nyomja” az azt jelenti, hogy ömlik belőle a felesleges duma. Az időgazdálkodás lényege viszont éppen az, hogy felesleges dolgot nem végzel. Ezért meglepő, hogy az egyik technikának pont a sóder módszer nevet adták.

Mire jó a sóder módszer?

Sokan kínlódnak azzal, hogy nem végeznek a nap végére a feladataikkal, az irodai munkát haza kell vinniük, vagy esetleg az otthoni feladatok nyúlnak a végtelenségig. Nem csoda, ha bármit megadnának azért, hogy könnyítsenek a rájuk nehezedő terheken. Számos eszköz létezik, amivel javítható a munkavégzés hatékonysága – például a sóder módszer. Ismerkedj meg vele!

Az első lépés persze, hogy redukáld a feladataid számát. Bármilyen ügyes vagy is, ha túl sok a feladatod, nem fogsz velük végezni. Ez pedig stresszhez, fáradtsághoz, elégedetlenséghez vezet.

De még akkor is, ha leredukáltad a feladataid számát, szükséged lehet az okos időszervezésre. És ilyenkor jól jöhet neked is a sóder módszer. A módszer azonban valóban létezik és egyike a prioritás felállítási technikáknak.

A sóder módszer egy népszerű hasonlatról kapta a nevét

A módszer lényegét egy hasonlattal lehet megvilágítani – a nevét is erről kapta.

Képzeld el, hogy a lehető legjobban meg kell töltened egy vödröt téglával, sóderrel, homokkal és vízzel. Ha először a homokot töltöd bele, nem fog beleférni a tégla és a sóder. Legfeljebb vizet tölthetsz még a vödörbe.

Az ügyes megoldás a vödörtöltésre, ha először a legnagyobb darabokkal, vagyis a téglákkal kezded. Ezután töltöd rá a sódert, ami jól befér a téglák mellé. Így a vödör már tele van, de a sóder mellé még mindig befér valamennyi homok. És a végén, láss csodát, még vizet is tudsz rá tölteni.

Mi köze van a sódernek az időgazdálkodáshoz?

Nos, a téglák felelnek meg a nehéz és nagy feladatoknak. A sóder a kisebb, a homok és a víz pedig az egészen apró feladatokat jelentik. Az előrehaladást az életben általában nem a sódernek és a homoknak, hanem a tégláknak köszönheted. Ez a sóder módszer lényege. A nagyobb, komoly feladatok visznek előre, amiket mindenképpen el kell végezned. Ugyanúgy, mint a téglákból, ezekből sem tudsz 2-3 darabnál többet belerakni egy napba/ vödörbe.

A következtetés elég egyszerű: kezdd a feladataidat a „téglákkal”. Ha ezekből beleraktál már legalább egyet és marad még egy kis időd, áttérhetsz a sóderre. A nap végén pedig beleszórhatsz még egy kis homokot vagy vizet, hogy teljesen csurig legyen a vödröd.

A sóder módszer tehát ebből áll: Tégla mindaz, ami nehezebb, időigényesebb, fontosabb. Kezdd ezekkel a napot. Ahelyett, hogy például elolvasnád az e-mailjeidet, szembesülnél mások apróbb és halasztható elvárásaival, kezdj minden napot azzal, hogy a számodra fontosabb feladatokból elvégzel legalább egyet. Ha minden nap rá tudsz szánni 2-3 órát a téglákra, a maradék 4-5 órába még éppen elég sóder, homok és víz kerülhetsz. Néhány hónap múlva pedig már jelentős különbséget fogsz tapasztalni az életedben. Ez a sóder módszer lényege.