Ez a bejegyzés a változások kezelésében segít neked. Megismered John P. Kotter gyakorlati tanácsait a változásmenedzsment sikeres végrehajtásához. Változásmenedzsment a gyakorlatban – 8 lépés, ami megkönnyíti a változásokat.

Az életben egy valami állandó, és ez a változás!

Akár vezetői, akár beosztotti oldalról nézzük, a változások elindítása gyakran izzasztó, érthetetlenül nehéz feladat. Sokszor még az elkerülhetetlen, vagy egyértelműen előnyös változások is ellenállásba, értetlenségbe ütköznek. Még nehezebb a változásmenedzsment, ha egy helyzet alapvetően elfogadható, de mégis szeretnéd azt jobbá tenni. Szerencsére vannak rá bevált eszközök, hogy jól előkészítsd és a lehető legkönnyebben indítsd el a változásokat.

Az előző bejegyzésben általában volt szó a változások elindításáról. Ebben a bejegyzésben pedig John P. Kotter konkrét javaslataival ismerkedsz meg.

Mi a változásmenedzsment első lépése?

Hogyan állítsd magad mellé a kollégáidat, hogy a változásmenedzsment ne fokozza tovább a nehézségeket, hanem elindítson egy javító folyamatot?

John P. Kotter: A változások irányítása című könyvében összefoglalja a változás folyamatának szakaszait. A pontos összefoglalás alapján és a saját kiegészítésem segítségével könnyedén eligazodhatsz az egyes lépések között, ha változásmenedzsment szükségességét érezed a vállalatodnál.

Milyen lépések szükségesek egy sikeres változásmenedzsment végrehajtásához?

  • A változás halaszthatatlanságának érzékeltetése.

Tanácsadói munkám során azt látom, hogy ez a legnehezebb feladat. A változás mindig azzal jár, hogy kizökkensz a megszokottból és ki kell lépned a komfort zónádból. A változásmenedzsment iránti félelem abból fakad, hogy az első fogaskerék elindításától hosszú nehéz lépések vezetnek addig , míg az egész szerkezet magától jár! De, ha el sem indítod, akkor berozsdásodik és a rozsda bizony elporlasztja a fémszerkezetet!

Az is nehéz feladat, hogy időben érzékeljed valóban változásmenedzsmentre van szükséged.

A lean azt tanítja, hogy a készletezés elfedi a problémákat. Ha mindig mindenből van elég, alapanyagból, emberi erőforrásból és pénzből is, akkor nehezebb észrevenni a hibát a szervezetben és a folyamatokban.

A jelenlegi felgyorsult gazdasági rendszer azonban csak azt tudja garantálni, hogy semmi nem marad hosszú távon változatlan. Bármikor jöhet egy olyan piaci változás, ami már kihozza az elfedett problémákat, és adott esetben térdre kényszeríti a vállalatodat. Ezért kell vezetőként felelősséggel tekintened a vállalatod működésére és nem elhanyagolni azokat a stresszforrásokat, amik rendszeresen jelentkeznek.

  • A változást irányító csapat létrehozása.

Véleményem szerint a munkavállalók nagy többsége pozitívan áll a vezetőjéhez és elkötelezett a vállalathoz. Igen kevés azon kollégák száma, akik nem szeretnék, ha jobban működne a szervezet és ezáltal fenntarthatóbb lenne a cég, ahol dolgoznak. Egy változásmenedzsment elindításánál a legfontosabb a megfelelő kommunikáció és a bizalom. Ha bízni tudsz az embereidben, a csapat melléd fog állni!

Fontos hogy a jövőkép meghatározott célokat tartalmazzon!

  • Jövőkép és stratégia kidolgozása.

Meg kell határoznod egy vállalati célt, ami a változásmenedzsment húzó ereje lesz. A stratégia kialakításánál pedig oda kell figyelned, hogy elérhető, és érthető célokra bontsad fel a vállalati célodat.

  • A változtatás jövőképének kommunikálása.

Tömegeket lehet megmozdítani rendszeres és lelkesítő kommunikációval. Ki kell használnod ennek erejét a változásmenedzsment sikere érdekében. A hangsúlyt arra kell helyezned, miért lesz jó a vállalatnak és miért lesz jó a vállalat munkatársainak.

  • Az alkalmazottak hatalommal való felruházása az átfogó cselekvéshez.

Mindenkinek szüksége van segítségre, neked is. Mivel neked is csak 24 órából áll egy nap, és ebbe bele kell férnie a családnak, a munkának és az „én-időnek” is. A harmónia megteremtéséhez fontos a delegálás szerepe a változásmenedzsment folyamatában.

  • Gyors győzelmek kivívása.

Olyan projekttel indítsd a változást, ami átlátható és biztosan sikeres. A változások lépéseit, lépéseinek előnyeit és a csapatot ismertesd meg minden kollégáddal. Ezzel eloszlatod a félelmet, ami az új folyamatokat és a szervezet létrejöttét érinti.

A kialakított új rendszerek fenntartására nagy hangsúlyt kell fektetni!

A változásmenedzsment egyik kulcsa a visszarendeződés megakadályozása! Figyelni kell ezért a következő két pontra is.

  • Az eredmények megszilárdítása és további változások elérése.

Ha kialakítottál valamit, ami működik, akkor ne engedd a visszarendeződést. Szánj időt az életben tartására, és a folyamatos jobbító ötletek bevezetésére. Ez a változásmenedzsment legkritikusabb pontja. Innen még könnyedén visszazuhanhatsz sajnos a kiindulópontig. Sokkal kevesebb energia odafigyelni egy már kialakított szervezetre és a folyamatok betartására, mint elölről kezdeni.

  • Az új megoldások meggyökereztetése a kultúrában.

Ha megállsz az elért szinten egyszer csak azt veszed majd észre, hogy megint úgy érzed valami baj van. A változó világ megköveteli tőled a folyamatos fejlesztést és a fejlődést. A hosszú távú piacon maradás titka pedig a változás képessége!

Milyen eszközeid vannak még a siker biztosításához?

A változásmenedzsment szigorúan véve a szervezést, kommunikációt, stratégiai tervezést foglalja magában. Azt, hogy megtaláld a jövőbe vezető utat és képessé tedd az embereket a feladatok elvégzésére, már szervezeti diagnosztikát, együttműködést, problémamegoldást, projekt menedzsmentet és fejlesztő vezetést igényel.

A változásmenedzsment ismeretek elsajátítása az első lépés ahhoz, hogy meg tudd tervezni a szervezetfejlesztési folyamatot, fel tudj készülni a kihívásokra. A változásmenedzsment tréningen megismered ezeket a fogalmakat, konkrét kérdéseket tehetsz fel. Segítünk megtervezni a változásokat is.

Ismerd meg a részleteket és vedd fel velünk a kapcsolatot. Kattints a gombra a részletekért!