Előfordult már veled, hogy valakit meg kellett győznöd arról, ami számára hasznos volt, de mégis kellemetlen? Ellenállt az igazságnak, vagy könnyen igába hajtotta a fejét? Mi ilyenkor a hatásosabb: a negatív motiváció (győzködés, moralizálás, fenyegetés, kényszerítés) vagy a pozitív motiváció (jutalmazás, dicséret, meggyőzés)? Ez a bejegyzés a negatív és pozitív motiváció hatását vizsgálja egy kis kísérlettel és némi magyarázattal

Mikor van szükség a motiváció erejére?

Vannak olyan helyzetek, amikor rá kell venned valakit arra, hogy a saját érdekében megtegyen valamit, ami kellemetlen. Ebben a kis videóban a védőgallér felhelyezése a kutya nyakára az a művelet, ami nem vált ki túlságos szimpátiát. Mi a hatásosabb – a negatív motiváció vagy a pozitív motiváció?

A helyzetből könnyű párhuzamot vonni munkahelyi helyzetekhez, pl. a védőfelszerelések használatához. Számos más helyzet adódik a munkahelyen és az életben is, ahol valaki számára nem világos rögtön, miért jó az, ha egy számára hasznos dolgot megtesz. Ilyenkor rá kell venni a másikat az együttműködésre, vagyis motiválni kell őt.

Mi a negatív motiváció és hogyan működik?

A negatív motiváció a kényszerítés, fenyegetés, előírás, szabályozás, moralizálás. Minden olyan meggyőzési eszköz negatív, ami a negatív következmények elkerülésével indokolja a kérés végrehajtását.

Ebben a kis videóban először minden különösebb – a kutya számára is érthető – indoklás nélkül próbálom felhelyezni a védőgallért az állat nyakára. Nézd meg, hogy az állat hogyan reagál, mennyi ideig tartana így feltenni a nyakára a védőfelszerelést.

Mi a pozitív motiváció és mennyire hatásos?

Pozitív motiváció az, amikor valakit jutalommal, egy számára is értékes jövőbeli állapot megmutatásával, értelmes meggyőzéssel veszel rá az együttműködésre.

A második kísérletben a kutya számára érthető motivációs eszközt – kutyatápot – vetek be a védőgallér felhelyezésére. Tekintsd meg a videóban, hogy mennyi idő alatt sikerül így rávenni az állatot a kívánt viselkedésre.

Miért olyan fontos a pozitív motiváció a munkahelyen?

Felkínálkozik párhuzamként a védőfelszerelések használata a munkahelyen. A dolgozók értetlensége sokszor legendás – van, ahol semmilyen előírás, fenyegetés, szankció nem képes elérni a védőeszközök tudatos használatát. Ezek mind negatív motivációs eszközök. Elismerem persze, hogy nehéz megtalálni a pozitív motiváció eszközeit a védőfelszerelések tekintetében.

Más intézkedések, elvárások, előírások esetén is igaz, hogy a vezető legtöbbször megelégszik az elvárás vezetői szempontból történő ismertetésével. Ezután kontrollal, szankciókkal próbálja rávenni a dolgozókat a szabályok betartására. Ez is negatív motiváció és ellenállást vált ki. Hogyan nézne ki a pozitív motiváció?

Mi lenne, ha a szabályok megszegésének büntetése helyett a szabályok betartásának jutalmazását tennéd előtérbe? Ami egy kutyánál működik, megfelelő változtatásokkal egy embernél is működhet.

Természetesen a negatív motiváció is hatásos (gondolj csak a közlekedési szabályok betartatására). Ez azonban sok energiát és erőfeszítést igényel. A pozitív motiváció ugyanezt rövidebben, gyorsabban, stresszmentesebben éri el a dolgozóknál.

Fejleszd a pozitív motiváció eszközeit!

A Vezetői Kommunikáció Tréningen a pozitív motiváció mellett a vezetői szemlélettel, vezetői feladatkörökkel és a Pygmalion hatással is foglalkozol. Néhány óra alatt áttekintést kapsz a legfontosabb vezetői tulajdonságokról, önismeretet kapsz és új lendülettel dolgozol majd a cégeden.