Változások elindítása – nem egyszerű embereket arra bírni, hogy a megszokott helyzeten változtassanak, azért tegyenek valamit. Az egyik változásra bíró tényező, ha a meglévő helyzetet tarthatatlannak érzik az emberek.

„Minél rosszabb, annál jobb” – ez a mondás Lengyelországban járta, a 80-as években, amikor a folyamatos sztrájkok a padlóra küldték a lengyel gazdaságot. A cél a kommunista rendszer megbuktatása volt, és a cél érdekében valóban igaz volt a mondás – minél rosszabb, annál jobb, mert annál hamarabb bukik meg a fennálló rendszer.

Változások elindítása – hogyan lesz a problémából pozitív fordulat?

A minél rosszabb, annál jobb alapelv azt is magával hozza, hogy a hibák, bukások, veszteségek nem csak problémát, hanem esélyt is jelentenek a vezetésben. Hiába látod vezetőként, hogy mik a gyengeségek, sokszor szükség van a hibák elkövetésére ahhoz, hogy mások is komolyan vegyék a helyzetet.

Nem egy esetben a stratégiai partner elvesztése, egy megbízás felmondása, hirtelen bekövetkező nagy veszteségek döbbentik rá a vállalatot arra, hogy a változás elodázhatatlan.

Természetesen nem kell mindig megvárni a néha már helyrehozhatatlan hibákat. A változások elindítása enélkül is lehetséges.

Ha van egy jó ötleted, vagy átalakítást, változást tervezel, készítsd elő a bejelentését. Már előre tudatosan és szisztematikusan hívd fel a problémákra a figyelmet, emeld ki azok negatív hatását. Használj ki minden fórumot, értekezletet, személyes beszélgetést. Minél többet mondod, annál érzékenyebbek lesznek a munkatársak a témára, annál inkább magától értetődőnek fogják tartani, hogy változásra van szükség.

A változások elindítása sokkal könnyebb akkor, ha a bejelentéskor a fennálló helyzet tarthatatlanságát, annak következményeit teljes mélységében kifejted. Még mielőtt magáról a változtatásról beszélnél.

Mit is jelent a következmények kifejtése? Ha például túl magas a selejt arány, ne csak a selejt miatti veszteséget és a pótlás értékét számold, hanem a dupla munkaidőt, az elmaradt nyereséget, a gépek felesleges kopását, az ellenőrzések miatti időveszteséget, a selejtes munkadarabok feldolgozásának költségét, a presztízsveszteséget, a negatív munkahelyi hangulatot is. Mindezt számold ki alaposan, összesítsd akár egy hónapra vagy évre és mutasd fel, hogy akár egyetlen apró figyelmetlenségnek is milyen következményei vannak.

A rutinos vállalatvezető tanul abból, ami a politikában napi gyakorlat: a változások előtt sokszor már hónapokkal elkezdik megdolgozni a közvéleményt annak érdekében, hogy egy változás szükségszerűnek és azonnalinak tűnjön az emberek szemében.

A változások elindítása és későbbi sikere attól függ, mennyire sikerül legyőzni az emberekben levő természetes ellenállást. Ehhez sürgősség érzetet kell teremteni, különben a legjobb szándék is a halogatás áldozata lesz.

Mi az, amitől még függ a változások elindítása?

Van még 3, a változások elindítása tekintetében fontos pont:

  • a vonzó jövőkép
  • az elkötelezettség és
  • az első lépés.

Hiába tűrhetetlen a fennálló helyzet, ha nincs vonzó jövőkép ami mellett az emberek elkötelezettek, valamint nincs megtervezve az első lépés, nehezen fognak megmozdulni. Ezért a változások kommunikációja olyan lépés, amit mindenképpen alaposan meg kell tervezni.

Építsd fel tudatosan a változásokat bevezető kommunikációt!

A Változásmenedzsment tréningen segítséget kapsz a változások előkészítéséhez, a megfelelő pozitív légkör kialakításában. Ezek az ismeretek segítenek elkerülni a hibákat és sikerre viszik a változásokat!

A lenti gombra kattintva többet tudsz meg a változás menedzsment tréningről és a kapcsolatot is felveheted velünk változás menedzsment témában!